Connect with us

Stiri

Un amendament din legea antifumat arde comerțul legal

Published

on

Miercuri urmează să fie votat în plenul Parlamentului proiectul de lege care interzice fumatul în spațiile publice închise. Propunerea legislativă mai pregătește însă ceva, un amendament introdus fără nici o consultare publică, și anume interzicerea “afișării” țigărilor „în locurile obligatorii de trecere”.

Comercianții de produse din tutun își văd, practic, activitatea scoasă în afara legii, drept urmare, cer retrimiterea Raportului la Comisia de Sănătate pentru a fi rediscutat amendamentul. In supermarketuri, activitatea va fi paralizată, dat fiind că va crește timpul de servire a clientelei. Magazinele de proximitate si chioșcurile vor fi, de asemenea, serios afectate, trebuind, probabil, sa ascundă țigările de ochii trecătorilor.

Între timp, țigările de contrabandă, mai mult la vedere decat ascunse, vor fi în continuare disponibile oriunde: la colțul blocului, în piață, la metrou.

Ce altceva pregătește legea antifumat, fără nici o legătură cu fumatul? Un amendament la proiectul de lege, introdus cu doar o seară înaintea ședinței din 10 noiembrie, a Comisiei de Sănătate, prevedea: „În unităţile în care se comercializează produse din tutun, este interzisă afişarea acestora la loc vizibil.” La finalul dezbaterilor din ședința Comisiei, textul devenise: „In unitățile in care se comercializeaza produse din tutun, afisarea acestora în locurile obligatorii de trecere este interzisă.”

Este clar că amendamentul a fost scris pe genunchi și introdus în textul proiectului în ultimul moment. A lipsit o consultare, așa cum era democratic și firesc, cu industria, comercianții, cu autoritățile din domeniu (Ministerul Finanțelor Publice, Consiliul Concurentei sau Agenția Națională de Administrare Fiscală). Împotriva industriei, activiștii antitutun invocă articolul 5.3 din Convenția Cadru de Control al Tutunului (CCCT), care recomandă excluderea acesteia de la consultări, insa nici măcar aceasta recomandare nu vizează comercianții. Articolul CCCT este, oricum, doar o recomandare, care în Europa nu e aplicată nicăieri, pentru că înaintea acesteia primează regulile constituționale și dispozițiile legale privind democrația participativă, consultările și transparența decizională.

Iar faptul că nu a existat o consultare, se vede în modul în care a fost formulat textul, parcă special ca să semene confuzie…Ce pot însemna de fapt „locuri obligatorii de trecere”? Casa de marcat, raftul, vitrina, intrarea în magazin sau la toaletă? Dar “afișare”, cand pare a fi vorba de produse, nu de reclama?

Potrivit scrisorilor trimise la Camera Deputatilor de Asociatia marilor retaileri, de diverși comercianți mai mari sau mai mici, precum si de companiile de tigarete, in supermarketuri și hipermarketuri, activitatea va fi blocată, dat fiind că va crește timpul de servire a clientelei. In plus, nu s-a ținut cont de „imposibilitatea de aplicare a unor astfel de măsuri în magazinele de dimensiuni mici – unde punctul de vânzare coincide cu casa de marcat – având drept consecință eliminarea comerțului cu țigarete din aceste magazine”. În prezent există circa 75.000 de puncte de vânzare cu amănuntul în care se comercializează țigări, iar peste 50% dintre acestea vând en-detail. Luând în considerare că produsele din tutun nu aduc profituri semnificative directe, dar impulsionează vânzările altor produse cu peste 40%, aplicarea amendamentului ar avea ca efect imediat scăderea abruptă a cifrei de afaceri in numeroase unități comerciale. Pe termen mediu și lung, multe afaceri de familie ar putea dispărea și implicit zeci de mii de locuri de muncă.

În timp ce comercianții se vor da cu capul de pereți să aplice legea, țigările de contrabandă vor fi în continuare disponibile oriunde: la colțul blocului, în piață, la metrou. Piața neagră în România e de aproape 15% (conform ultimului studiu al companiei de cercetare Novel), unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa, ceea ce înseamnă pierderi la buget de peste 500 de milioane de euro anual.

Presupunând că jumătate din produsele din tutun sunt vândute la nivel național prin magazine mici, înseamnă că nivelul comerțului ilegal ar putea crește cu 50%, mai precis cu peste 7 p.p.. Cum, un punct procentual de contrabandă înseamnă pierderi de 35 milioane de euro la buget, se poate spune că inca 250 milioane de euro se vor adăuga celor 500 de milioane neîncasate din cauza contrabandei. Doar în primă instanță.

Pe termen lung, consumatorul se va afla într-o confuzie din ce în ce mai mare. Porivit semnatarilor scrisorilor, la anul, designul pachetelor va fi schimbat, ca rezultat al transpunerii noii Directive a tutunului. Avertismentele de sănătate vor crește, forma pachetului va fi modificata, ingredientele la fel. Iar faptul că pachetele nu vor fi expuse, va face și mai dificilă distingerea între produsele legale și cele ilegale. Noua Directivă a tutunului prevede mărirea avertismentelor de sănătate până la 65%. Avertismentul nu va mai putea fi văzut la raft sau la casă, ci doar după alegerea mărcii, când consumatorul va fi cumpărat deja pachetul. Ca urmare, decât să dea banii pe un pachet nefamiliar, din al cărui preț, oricum, 80% înseamnă taxe plătite la stat, oamenii vor prefera să cumpere pachetele cunoscute, provenite din contrabandă, care sunt mai ieftine.

Obiectivul sănătății publice, și mai greu de atins

Există o vorbă, „mai binele e întotdeauna dușmanul binelui”. Cei care ne vor binele, cu orice preț, nu iau în calcul că în momentul de față, companiile de tutun au în vedere produse inovative, cu risc redus. Conform scrisorii producătorilor legali, prin eliminarea prezentării produselor, consumatorul nu va putea opta pentru țigaretele de acest tip. Mediul concurential din industria tutunului va fi afectat „prin excluderea posibilității de prezentare a produselor noi și a inovațiilor, inclusiv a celor cu risc redus pentru sănătatea consumatorului”, se arată în documentul semnat de aceștia.

Ce se ascunde în spatele perdelei de fum?

Parlamentul European a respins în proporție covârșitoare (80%) o măsură similară, după o analiză riguroasă a impactului economic și a celui de sănătate publică.

În plus, România a luat poziție, opunându-se ferm aplicarii asa numitului “display ban” (interzicerea expunerii produselor) în Norvegia. După cum se vede, doctorii din comisia de sănătate, la presiunea ONG-urilor, au votat cu stânga fără să știe că dreapta are o poziție total opusă.

Nu vorbim doar despre o industrie care anul trecut a virat la buget peste 2,75 miliarde de euro, sumă care reprezintă aproape 2% din PIB și circa 13% pondere în totalul veniturilor bugetare. Vorbim despre restricționarea comerțului legal, pierderea de bani la buget, de locuri de muncă și, nu în ultimul rând, creșterea pieței negre și a crimei organizate. Orice polițist de frontieră sau lucrător vamal poate spune că o rețea de comerț ilegal cu țigări se reprofilează ușor într-una de trafic cu arme, persoane sau droguri.

Ministerul Sănătății, coordonatorul Comitetului interministerial pentru politicile legate de tutun, are în atribuții și combaterea comerțului ilegal. Cum face acest lucru? Până una alta, permite unor ONG-uri, care folosesc în mod manipulator tragedia Colectiv, să forțeze adoptarea unui proiect de lege care conține prevederi de un extremism fără precedent nu doar pentru România, dar și pentru țările europene. Aceste ONG-uri foarte active din Coaliția România respiră sunt coordonate informal chiar de un expert al Ministerului Sănătății, dr Magdalena Ciobanu, care este în același timp și coordonatorul programelor antifumat finanțate chiar de minister. Desigur, beneficiari mai sunt și companii farmaceutice, cabinete de consiliere psihologică, ONG-uri.

Amendamentul interzicerii “afișării” țigărilor va bifa un succes pentru câteva persoane interesate să dea bine în fața OMS, organizație generoasă, beneficiară a fonduri consistente antitutun și va finanța crima organizată în România. O țară care are cea mai extinsă graniță externă a UE, fiind înconjurată la nord și nord-est de conflicte deschise, iar la vest de un regim politic cvasi dictatorial.

Toate studiile prezentate, chiar de activiștii antifumat, inclusiv experta amintita, arată că măsurile luate până acum, de tipul avertismentelor, pictogramelor, samd, nu au avut efectul scontat. Campaniile publice și educarea populației reprezintă soluții echilibrate, cu efecte reale asupra reducerii consumului de tutun. Măsurile extreme, în schimb, au întotdeauna efecte extreme, și nu în sensul urmărit.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Stiri

La cine apelam pentru auditul de mediu

Published

on

Auzim tot mai des vorbindu-se despre audit de mediu. Multi dintre noi sunt familiarizati cu un anume tip de audit, cel financiar, care se face in institutii sau marile companii. Auditul de mediu este, in schimb, cu totul altceva. Auditul de mediu a fost introdus relativ tarziu in Romania, desi in lume exista de la inceputul anilor ‘70. Toate tarile civilizate au adoptat practica auditului de mediu.

Prin acest audit se face o verificare si se sprijna procesul de imbunatatire a cerintelor si performantelor de mediu. Toate marile companii si institutii, dar si firmele mai mici au responsabiliatea, in primul rand morala, de a respecta anumite obligatii si de a lua masuri pentru protejarea si punerea in practica a legislatiei in vigoare, in ceea ce priveste mediul.

 

Atunci cand se face un astfel de audit trebuie sa se respecte anumite cerinte cum ar fi o documentatie foarte clara, sa se stabileasca partile care sunt obligate sa supuna auditului un anumit obiectiv si definirea precisa a acestui obiectiv. Pentru efectuarea auditului se va numi un sef ce va constata daca toate informatiile si resursele sunt adecvate, suficiente si corecte. In plus, cel care este supus auditului de mediu va trebui sa coopereze, lucru ce va fi consemnat de seful de audit.

 

Aceasta actiune trebuie efectuata cu o firma specilizata in asa ceva, care sa lucreze profesionist, competent, sa aiba proceduri metodice si sa stabileasca bine obiectivele. O astfel de firma este Auditeco Ges. Echipa de consilieri experti va va ajuta sa gasiti o solutie sigura la orice problema legata de mediu. Nu numai ca va va sprijini in descoperirea unei solutii, dar va va oferi si tot ceea ce trebuie pentru a o pune in practica.

 

Fiind pe piata inca din 1996, firma ofera servicii personalizate companiilor si institutiilor. Echipa este cunoscuta pentru promptitudinea si profesionalismul sau in ceea ce priveste aceste proceduri, dar si pentru felxibiliatea sa. Chiar daca sediul este in Bucuresti, expertii firmei sunt disponibili pentru a raspunde solicitarilor de pe intreg teritoriul Romaniei. Astfel, firma va pune la dispozitia clientilor, prezenti si viitori, experti in ingineria mediului, mecanica fluidelor, geografie, hidrotehnica, energetica, imbunatatiri funciare. Acestia sunt familiarizati cu munca in echipa, fiind apreciati atat in tara, cat si pe plan international.

 

De asemenea, Auditeco Ges detine produse de top, unele dintre ele chiar unice pe piata auditului si consultantei de mediu din tara noastra. Printre acestea se numara brevete de inventii sau software-uri ce sunt create de catre specialistii firmei sau in colaborare cu expertii asociati.

Pe langa audit de mediu, Auditeco Ges mai pune la dispozitia clientilor sai alte servicii precum: remedieri de mediu, consultanta de mediu, sustenabilitate pentru cladiri verzi, conformare si autorizare. In plus, pentru cei care doresc sa devina experti in domenii precum audit de mediu sau management SMM se organizeaza cursuri de specialitate.

 

Echipa a efectuat peste 520 de audituri de mediu si peste 1500 de studii de conformare si autorizare. Clientii Auditeco Ges provin din domenii diferite precum industria farmaceutica, cabinete de avocatura, aeronautica, industria alimentara, petroliera, firme de constructii si arhitectura, institutii de cercetare si invatamant, agricultura, induistria textila, petrochimica si multe altele. Toate aceste informatii sunt argumente suficiente pentru a alege, in procesul auditului de mediu, firma Auditeco Ges.

Continue Reading

Sanatate

Andreea Catrina – medic stomotolog la clinica CATRIDENT, despre albirea dintilor

Published

on

  1. Când este recomandat să ne albim dinții?

Albirea dinților este recomandată pentru a îmbunătăți aspectul dinților,dar pentru acest lucru este necesar ca pacientul să nu prezinte nicio afecțiune dentară: carii sau alte afecțiuni parodontale.

 

  1. Cât de des se poate face această operațiune?

Albirea dentară este recomadată să se facă sub supravegherea medicului specialist de maximum două ori pe an.

 

  1. Putem face și noi acest lucru acasă sau este neapărat nevoie să mergem la medicul dentist pentru o astfel de operațiune?

Există foarte multe tipuri de albire dentară, fie acasă, fie în cabinetul stomatologic. În calitate de medic stomatolog recomand realizarea unei albiri profesionale.

 

  1. Este adevărat că albirea dinților poate deteriora smalțul dinților?

Albirea dentară poate fi nocivă pentru pacienți doar dacă nu este realizată sub supravegherea unui specialist. Procedeul prin care substanța acționează este de fapt o deshidratare a dintelui, iar o dată cu scoaterea apei din dinte ies și substanțele colorate. În urmatoarele zile de la efectuarea albirii apare o sensibilitate, dar durează aproximativ 24 ore.

 

  1. Ce alimente trebuie evitate pentru a ne menține dinții cât mai albi?

Pentru a păstra zâmbetul cât mai curat este indicat să se evite alimente precum: ciocolata, afinele, băuturile colorate precum: ceai negru, băuturi acidulate colorate, cafea.

 

Continue Reading

Life Style

Sfaturi la mutarea în casă nouă

Published

on

Mutarea şi lustruirea merg împreună, așa că nu ți-ar strica să ştii care sunt implicațiile unei mutări, de la curățenie la amenajare. Începem cu înlăturarea molozului, a prafului, precum și a resturilor rămase, a vopselurilor, după care trecem la lustruirea suprafețelor.

Dacă încă nu ai ales un detergent eficient de pardoseli îți propunem Soluția de Pardoseli  Asevi – Mio 1L, de la Pons Ro Prodcom, potrivită tuturor suprafețelor şi, mai ales, urmelor dificile. Soluția concentrată pentru toate tipurile de pardoseli curăță și igienizează suprafețele, oferă prospețime şi un parfum excepțional o perioadă îndelungată casei tale. Odată ce Asevi Mio Pardoseli și-a îndeplinit rolul de ajutor în lustruirea pardoselilor, este timpul să treci la alte lucrări.

 

Înainte de a avansa cu amenajarea îți recomandăm să verifici instalațiile sanitare şi pe cele electrice. Este foarte important ca acestea să funcționeze corect pentru a nu fi nevoit să reiei amenajarea când abia s-a terminat. De asemenea, este indicat să verifici închiderea ferestrelor şi starea acestora, dar şi vopseaua de pe pereți. Dacă spațiul necesită reîmprospătare, nu ezita să înviorezi aerul şi aspectul pereților cu o vopsea nouă.

Igienizarea băii şi a bucătăriei sunt primordiale pentru respirația noului spațiu. Dacă nu eşti primul proprietar, este indicat să cureți şi să dezinfectezi totul cu mare atenție.

Este momentul personalizării spațiului de locuit cu mobilier. Aranjăm mai întâi piesele de mobilier mai grele, apoi cele mai uşoare, nu înainte de a scăpa de toate obiectele nedorite care au rămas împrăştiate prin casă. Experimentează mai multe variante de aşezat mobila până găsesti una care să se potrivească dimensiunii camerelor. Bucătăria este locul în care se adună spiritul casei şi unde se naşte gustul momentelor de relaxare, aşa că ai grijă ca, pe lângă aspect, să iei în calcul şi funcționalitatea acesteia. Este nevoie de spațiu şi de asigurarea circulațiilor, de acces la toate zonele de depozitare, la aparatura de gătit şi la chiuvetă. Poți apela la un designer sau poți încerca de unul singur.

 

Urmează detaliile: perdelele, covoarele, obiectele şi pernele decorative, plantele, biblioteca, ustensilele de bucătărie, acestea vor da viață şi personalitate noului tău cămin.

Dacă şi acestea au fost realizate, atunci e timpul să umpli fiecare colțişor cu spiritul bucuriei şi al împlinirii.

 

Îți dorim o petrecere frumoasă și îți recomandăm un pahar cu şampanie împreună cu prietenii!

Continue Reading
Advertisement
Frumusete2 săptămâni ago

Atunci când îți colorezi părul și îi împiedici căderea

Frumusete4 săptămâni ago

Starea de bine nu cunoaste varsta – noul concept de vacanță balneo

Culinar1 lună ago

Top 3 tipuri de pizza cu reteta simbolica

Timp Liber2 luni ago

Preparatele potrivite pentru pauza de pranz de la birou

Frumusete2 luni ago

Dr Levy a ales România pentru a deschide o clinică pentru intervenții estetice spectaculoase

Sanatate3 luni ago

Primul Centru de Excelenţă în Stroke din România a fost inaugurat

Sanatate3 luni ago

12 Motive pentru care e bine sa mergi la nutritionist

Frumusete3 luni ago

Șatenele au un nou secret de îngrijire a părului: Gama Brilliant Brown de la PARUSAN

Naturiste3 luni ago

Locuri și oameni dedicați vieții sănătoase și de calitate

Frumusete3 luni ago

PREMIERA! Dermalinfusion – tehnologie revolutionara cu 3 acțiuni simultane, acum si in Romania!

Life Style4 luni ago

Caută rețete sănătoase pe NutritionMixLife, scapă de grija meniului zilnic

Timp Liber5 luni ago

ANA Hotels SPA Collection inaugurează centrul ANA Wellness & SPA din cadrul Hotelului Crowne Plaza Bucharest

Life Style5 luni ago

Cum să alegi comoda tv perfectă pentru living

Frumusete6 luni ago

Tratament hydrafacial Bucuresti. Ce este si de ce a devenit atat de popular

Sanatate6 luni ago

Aquatique, frumusețe din apă

Sanatate6 luni ago

Sistemul tău imunitar este în impas? Întărește-ți imunitatea cu Detrical!

Sanatate8 luni ago

Dolorgiet® Gel Analgezic – Pentru tratamentul durerilor musculare sau articulare acute!

Sanatate8 luni ago

Dr. Ion Bogdan Codorean dezvaluie secrete de prim ajutor in cazul accidentelor la schi

Culinar8 luni ago

Rețete festive pentru Crăciun și Anul Nou de la PrăjiturEla

Terapii8 luni ago

Ce este masajul terapeutic?

Trending