Munca in bucatarie nu este cu siguranta usoara, nu exista ore de lucru, sunteti intotdeauna sub presiune la fiecare serviciu. Ajungeti dimineata si nu stiti cand veti ajunge acasa seara. Fiecare zi poate fi un posibil dezastru care v-ar putea pune capat carierei.
Daca vi se intampla sa aveti o zi proasta si stricati bucatele unei mese importante, daca comisul trimite ceva stricat si ati fost prea ocupat cu o alta comanda pentru a o observa … posibilele cauze ale sfarsitului unei cariere sunt prezente in fiecare zi. Desigur, exista meserii mai rele si mai grele. Cu toate acestea, a fi bucatar este epuizant fizic si mental.
Deci, de ce sa deveniti bucatar?
Cred ca cel mai mare motiv, in afara de dragostea pentru mancare, este creativitatea. Cred ca cautarea de a crea ceva nou sau ceva din ce in ce mai „perfect” este ceea ce ne determina in fiecare zi sa intram in bucatarie.
Ca si in medicina, gatitul este un subiect nesfarsit. Un bucatar bun nu inceteaza niciodata sa invete, sa caute noutati, sa se dezvolte tehnic si mental. Intotdeauna va exista o tehnica, noua sau veche, de experimentat. Intotdeauna va exista ceva despre care nu am auzit niciodata. Intotdeauna va exista ceva ce credem ca vom face bine si apoi vom afla ca acesta ar fi trebuit sa fie facut intr-un mod complet diferit, cu rezultate mult mai bune.
Ce reguli de aur are un bucatar?
Un bucatar nu trebuie sa inceteze niciodata sa fie curat. Atat in ceea ce priveste preparatele, cat si aspectul sau. De la tunica bucatar pana la boneta pe care o poarta, tinuta lui trebuie sa fie mereu impecabila, mai ales cand lucreaza sau detine un restaurant de renume. El, alaturi de preparatele pe care le ofera, reprezinta imaginea localului.
Bucatarii adevarati nu inceteaza niciodata sa faca cercetari si sa isi procure accesorii de calitate. De exemplu, un cutit bucatarie este unul din accesoriile de care expertul culinar nu se poate desparti. Ustensilele sale fac parte din cultura gastronomiei. Un bucatar va avea mereu obiceiuri, metode, produse noi si vechi. Toate acestea sunt elemente ce se afla in continua dezvoltare.
Aceasta este o profesie foarte complexa si articulata, prin urmare, trebuie in primul rand sa stiti care sunt cerintele unui bucatar. Un bucatar trebuie sa:
-pregateasca mancaruri care sa reflecte si sa satisfaca gusturile clientului si tendintele actuale;
-aiba o cultura generala buna care sa ii permita sa studieze bucataria internationala;
-isi insuseasca tehnici profesionale printr-un curs practic de gatit;
-castige cat mai multa experienta pe teren, calatorind si facand mai multe practici in bucatariile restaurantelor;
-stapaneasca cel putin limba engleza, deoarece calatoria si experienta in bucatariile internationale ii permit sa cresca atat profesional, cat si din punct de vedere al cunostintelor tehnice, al aromelor si gusturilor.
Nu va ganditi niciodata ca, daca aveti peste 30 de ani, nu puteti deveni bucatar! Se lucreaza in sector, iar cursurile practice de gatit sunt deschise tuturor celor care doresc sa lucreze in bucatarie. In plus, in magazinele de specialitate se gasesc mereu accesorii de bucatarie performante, precum si uniforme, care sa ajute un bucatar amator sau profesionist in munca sa.
Similare